V múzeách a galériách dnes nespia, vybrali sa do nich tisícky Slovákov

17.05.2014 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) – Ani v bratislavských múzeách a galériách sa dnes nespí. Kľučky na ich dverách si dnes podávajú tisícky návštevníkov, medzi ktorými sú rodiny s deťmi, mladí ľudia aj dôchodcovia. Aj hlavné mesto sa totiž zapája do Noci múzeí a galérií a na výstavu obrazov či prechádzku medzi pravekými zvieratami sa dnes Bratislavčania môžu vybrať až do polnoci.

Prírodovedné múzeum Slovenského národného múzea (SNM) hlásilo o 19.30 h celkovo 3500 návštevníkov. V jeho priestoroch na Vajanského nábreží bolo popoludní počuť najmä deti. "Toto by ma tlačilo na chrbte," ukazuje mladý Bratislavčan na stoličku, ktorá podľa neho nevyzerá príjemná na sedenie. "Okrem klasickej stoličky so štyrmi nohami sa v stredoveku vyrábali aj trojnohé," predvádza zase svoje čitateľské zručnosti jedna z malých návštevníčok, keď lúšti popisky na stene.

Výstava Na čom sedela Európa však zďaleka nevzbudzuje najväčšiu pozornosť detí. Na ďalšom poschodí sa totiž môžu odfotiť s mamutom, pozerať sa do očí zubrovi či preskúmať list stromu cez mikroskop. "Tu sa môžeme naučiť názvy hviezd, ktoré vidíme, keď sedíme večer pri ohni," prihovára sa mama svojmu synovi. Najväčšie rady však sú v miestnosti, v ktorej si môžu chlapci a dievčatá chytiť živého hada zo zoologického oddelenia SNM. Na krk si ho chce dať každý, náznaky strachu nevidno.

Návštevníci si dnes v prvej inštitúcii zakúpia vstupenku za dve eurá, s ktorou už zdarma môžu ísť do hociktorej ďalšej inštitúcie. V hlavnom meste pripravilo rôzne aktivity 36 múzeí a galérií. "Ľudí určite láka, že za málo peňazí môžu vidieť veľa vecí, a tiež je pre nich zaujímavé navštíviť múzeum v noci. Funguje aj davová psychóza, že ak ide na toto podujatie sused alebo kamarát, tak poďme aj my. Dnes však robíme aj veci, ktoré tu bežne nie je vidieť a program je teda atraktívnejší," vysvetľuje veľký záujem návštevníkov riaditeľ Prírodovedného múzea SNM Ján Kautman. Sám je však prekvapený, aké veľké množstvo ľudí tento deň využíva. "Ale každý návštevník je vítaný preto, lebo prišiel. Oveľa viac je tých, ktorí neprídu vôbec," podotýka s tým, že ľudia dnes nie sú naučení chodiť do múzea.

Kautman vysvetlil, že každý predmet v múzeu má svoj význam a napríklad prírodovedné zbierky sú podľa jeho slov genetickou bankou pre budúcnosť. "Ľudia však často vnímajú múzeá len cez to, čo môžu vidieť. My ale vystavujeme možno pár tisíc predmetov, ale opatrujeme ich milióny," hovorí. Prvotné poslanie múzea je teda podľa neho predmety uchovávať a skúmať, až v druhom rade ich vystavovať. "Ale bez podpory verejnosti sa nedostaneme k finančným prostriedkom. Dnešný deň je jeden zo spôsobov, ako to ľuďom vysvetliť," pokračuje Kautman s tým, že málo ľudí si dôležitosť múzeí uvedomuje.

Okrem prednášok, sprievodných prehliadok výstav a workshopov má každé múzeum či galéria v Bratislave svoj program. V ÚĽUV-e sa možno naučiť obúvať krpce a ovíjať onuce či skúsiť vyrobiť šperk. V Galérii mesta Bratislavy si môžu dať záujemcovia odborne posúdiť vlastné umelecké dielo. V Slovenskej národnej galérii zase majú návštevníci možnosť vytvoriť si grafikou potlačené tričko.


Noc múzeí a galérií v Košiciach

Štvrtý ročník košickej Noci múzeí a galérií vytiahol do centra mesta tisíce ľudí. Už tradične sa o 17.00 h otvorili brány jedenástich kultúrnych inštitúcií so sprievodným programom vytvoreným špeciálne pre túto príležitosť, prvýkrát v jednotnej tematickej dramaturgii. Košičania si môžu užiť atmosféru života v Košiciach pred 100 rokmi, umeleckej a kaviarenskej spoločnosti zo začiatku 20. storočia, ktorá sa považuje aj za zlatý vek Košíc, uviedol Dominik Plávka z organizácie Košice – turizmus.

Východoslovenské múzeum sa predstavuje v piatich otvorených divíziách. Na Námestí maratónu mieru je výstava Košice pred 100 rokmi, ktorá približuje mesto tak, ako si ho pamätali naši pradedovia. "Pre záujemcov, ktorí sa chcú o tomto období dozvedieť viac a pomyselne zavítať za hranice Slovenska, je pripravená tvorivá dielňa k secesnej výstave Ostravského múzea," dodal Plávka. Na Hviezdoslavovej ulici sú vystavené vynálezy a technické výdobytky spred 100 rokov, ktoré ľuďom uľahčovali a spríjemňovali život.

Slovenské technické múzeum predstavuje ikony cestnej a vzdušnej dopravy z obdobia prvej svetovej vojny - dvojplošné lietadlo SPAD z rokov 1911-1921, prvý osobný motorový automobil Ford T, nákladné vozidlo Tatra 12 či povojnový Citroën C11. Pre tých, ktorým učarovali parné lokomotívy, je určený legendárny rušeň košickej detskej železničky - U36.003 KATKA.

Múzeum Vojtecha Löfflera pripravilo výstavu Obrazy Košíc, ktorá mapuje toto mesto so všetkými historickými premenami za posledných 100 rokov.

Davy ľudí využívajú aj poslednú možnosť - navštíviť výstavu Košická moderna a jej presahy, ktorú ponúka Východoslovenská galéria.


V Bojnickom zámku sú aj ukážky reštaurovania

Ukážky reštaurovania zbierkových predmetov môžu vidieť návštevníci, ktorí dnes zavítajú na zámok v Bojniciach. Vo večerných hodinách tu opäť ožijú strašidelné legendy. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice tieto aktivity pripravilo v rámci Noci múzeí a galérií, ktorá sa tento rok koná po desiaty raz.

"Naši reštaurátori prezentujú v tento deň svoju tvorbu, lebo aj proces reštaurovania je druh tvorby. Návštevníci môžu vidieť ukážky reštaurovania maľby, sochy a predmetov umeleckého remesla," uviedla pre TASR vedúca umelecko-reštaurátorského oddelenia SNM - Múzea Bojnice Katarína Malečková.

Podľa jej ďalších slov reštaurátori návštevníkom ukazujú postupný proces, ako nezreštaurovaný zbierkový predmet prichádza k nim do dielní a ako mu naspäť vracajú zašlú krásu a obnovujú jeho životné funkcie. "Mnohokrát sú to len torzá, ktorým naspäť vracajú život. Niekedy sú to predmety v lepšom, inokedy v horšom stave."

O zbierkové predmety zámku sa starajú štyria odborníci, ktorí niektoré z nich pripravujú na digitalizáciu. "Budú to trojrozmerné predmety, ktoré budú digitalizované v lete. Reštaurátori sa teraz venujú prevažne tomu, aby predmety boli v dobrom stave," priblížila Malečková.

Program Noci múzeí a galérií bude na zámku pokračovať od 19.30 h jeho novými nočnými prehliadkami pod názvom Legendy ožívajú. Malí i veľkí sa môžu tešiť na mysterióznu prechádzku komnatami pod rúškom noci, kedy ožívajú nielen slová, ale i tváre dávnych obyvateľov hradu poznačené prežitými útrapami osudu. Počas prehliadky sa z tmy do svetla faklí a sviečok vynoria duše Zuzky Podhradskej, Petra Pókyho, Matúša Čáka Trenčianskeho, ale i grófa Jána Františka Pálfiho.

Noc múzeí a galérií dnes prebieha vo väčšine kultúrnych inštitúcií po celom Slovensku. Jej organizátorom je Zväz múzeí na Slovensku a Slovenské národné múzeum, ktoré toto podujatie pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18.5.).
 

Vyberte región